Wednesday, January 6, 2010

MAHKAMAH TINGGI TANGGUH PELAKSANAAN

Tangguh pelaksanaan

Oleh NORAZLITA MOHD. SIES
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 6 Jan. - Mahkamah Tinggi di sini hari ini menangguhkan pelaksanaan perintah yang membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan Herald - The Catholic Weekly berikutan persetujuan Menteri Dalam Negeri dan Gereja Katolik demi kepentingan negara.

Hakim Datuk Lau Bee Lan memutuskan demikian di kamar beliau petang ini setelah Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail yang mewakili Menteri Dalam Negeri dan peguam mewakili Gereja Katolik, Derek Fernandes mencapai kata sepakat supaya perintah tersebut ditangguhkan sementara menunggu rayuan.

Pada 31 Disember lalu, Hakim Bee Lan membenarkan Gereja Katolik menggunakan perkataan Allah dalam penerbitan mingguannya setelah beliau berpendapat bahawa setiap individu mempunyai hak berperlembagaan untuk menggunakan kalimah tersebut dan ia bukannya eksklusif kepada umat Islam.

Menteri Dalam Negeri semalam telah mengemukakan permohonan untuk menangguhkan pelaksanaan perintah itu setelah rayuan difailkan di Mahkamah Rayuan pada Isnin lalu.

Abdul Gani yang tiba pada pukul 2.20 petang mengetuai barisan empat Peguam Kanan Persekutuan terdiri daripada Datuk Kamaludin Md. Said, Suzana Atan, Mahamad Naser Disa dan Andi Razalijaya A. Dadi.

Mereka bersama Fernandes dan peguam-peguam, S. Selvarajah, Benjamin Dawson serta Annou Zavier mewakili Gereja Katolik dilihat masuk ke kamar Hakim Bee Lan pada pukul 2.45 petang selama hampir 30 minit.

Sebelum itu, editor Herald - The Catholic Weekly, Lawrence Andrew dilihat menemui Abdul Gani di sebuah bilik saksi di dalam mahkamah tersebut.

Bercakap kepada pemberita sejurus keputusan dibuat, Abdul Gani memberitahu:

''Kami tidak mahu perkara ini dilengah-lengahkan kerana ia membabitkan kepentingan negara. Saya berterima kasih kepada rakan-rakan yang mewakili pihak responden yang bersetuju dengan permohonan penangguhan yang dikemukakan.

''Kami akan mengemukakan permohonan agar rayuan didengar secepat mungkin di Mahkamah Rayuan. Saya ingin menegaskan tiada berlaku sebarang salah anggap hanya disebabkan perkara ini didengar dengan segera.

''Sebaliknya ia hanya untuk mengelakkan daripada berlaku ketegangan, masalah dan salah tanggapan. Saya percaya ia dapat diselesaikan secepat mungkin. Semua pihak mesti menghormati keputusan mahkamah,'' kata Abdul Gani.

Ditanya sama ada berlaku sebarang tekanan daripada mana-mana pihak, Abdul Gani berkata:

''Kamu tidak boleh mengatakan wujudnya tekanan atau tidak. Ini kerana tekanan memang wujud dalam semua kes. Saya tidak mahu memberi sebarang persepsi sekarang. Biarlah perkara ini diselesaikan terlebih dahulu.''

Sementara itu peguam Fernandes pula memberitahu: ''Kami cintakan keamanan. Justeru itu, kami ingin tindakan tegas diambil terhadap orang yang menghina mahkamah di luar sana dengan membuat kenyataan di luar mahkamah.''

Terdahulunya, tiga peguam Zainul Rijal Abu Bakar, Mohamed Haniff Khatri Abdulla dan Abdul Rahim Sinwan yang mewakili enam majlis agama Islam dan Persatuan Cina Muslim Malaysia (Macma) yang turut masuk dalam kamar hakim terpaksa keluar setelah mahkamah tidak membenarkan mereka berhujah.

Hakim Bee Lan berbuat demikian selaras dengan keputusan beliau sebelum ini yang menolak permohonan enam Majlis Agama Islam dan Macma untuk menjadi pencelah dalam semakan kehakiman tersebut.

Enam majlis agama Islam yang memohon menjadi pencelah dalam kes itu ialah Wilayah Persekutuan, Selangor, Kedah, Terengganu, Melaka dan Johor.

No comments:

Post a Comment