Wednesday, September 2, 2009

SIDANG DUN HARAM BERSAMA ANAK HARAM
Pembangkang terus buat kecoh

Oleh Zaini Raban
pengarang@utusan.com.my


TINDAKAN ADUN pembangkang di Perak mengingkari arahan polis dan mahkamah supaya tidak mengadakan `sidang DUN’ menyebabkan suasana kecoh di pekarangan bangunan Perak Darul Ridzuan, di Ipoh semalam.Polis yang mengawal keadaan terpaksa bertegang leher dengan wakil rakyat pembangkang Ngeh Koo Ham (kanan) dan V. Sivakumar yang tetap berdegil mahu memasuki bangunan itu yang menempatkan Dewan Undangan Negeri Perak. – BERNAMA

IPOH 2 Sept. – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari pakatan pembangkang di negeri ini terus mencetuskan kekecohan apabila mengadakan perhimpunan di sebuah hotel di sini, hari ini.

Mereka bertindak demikian kerana tidak dapat menerima hakikat telah hilang kuasa mentadbir Perak ekoran tindakan dua ADUN Parti Keadilan Rakyat (PKR) bertindak keluar parti.

Kumpulan ADUN tersebut yang gagal memasuki bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini telah mengadakan perhimpunan tersebut di sebuah hotel.

Kekecohan itu bermula kira-kira pukul 9.45 pagi ini apabila mereka berarak beramai-ramai menuju ke bangunan SUK dari bangunan Ibu Pejabat DAP Negeri Perak di Medan Istana.

Bagaimanapun, kemaraan mereka dihalang pasukan polis kira-kira 100 meter dari bangunan SUK hingga berlaku kekecohan dan perang mulut antara wakil rakyat bersama penyokongnya dengan anggota pasukan keselamatan.

Keadaan bertambah kecoh apabila sekumpulan lelaki berbaju kuning turut muncul sambil melaungkan kata-kata ‘Daulat Tuanku’.

Ekoran keadaan yang semakin tidak terkawal, polis mengambil langkah tegas menahan tujuh lelaki termasuk tiga ADUN dan seorang jurugambar akhbar Nanyang Siang Pau, Tan See Yee, 41.

Tiga wakil rakyat itu ialah ADUN Sitiawan yang juga Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham; ADUN Simpang Pulai, Chan Ming Kai (Parti Keadilan Rakyat-PKR) dan ADUN Malim Nawar, Keshvindher Singh (DAP).

Tindakan polis itu meredakan sedikit keadaan apabila kumpulan wakil rakyat terbabit termasuk ADUN Tronoh, V. Sivakumar dan ADUN Pasir Panjang, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin bersama penyokongnya berundur ke pejabat DAP.

Pada sidang akhbar selepas itu, Sivakumar mengumumkan ‘perhimpunan’ berkenaan akan diteruskan di sebuah hotel pada pukul 11.30 pagi.

Perhimpunan itu yang berlangsung selama dua jam mulai 11.45 pagi, dihadiri kesemua 24 Adun pakatan pembangkang kecuali tiga orang yang ditahan polis. ADUN Titi Serong dari Pas, Khalil Idham Lim Abdullah, pula sedang mengerjakan ibadah umrah.

Perhimpunan itu turut menyediakan susunan tempat duduk kononnya untuk ADUN Barisan Nasional di sebelah kiri ‘Speaker’ manakala ADUN DAP, Pas dan PKR duduk di ‘pihak kerajaan yang memerintah’ di kanan ‘Speaker’.


Putrakencana :

Itulah dia Pakatan Rosak, yang ingin merosakkan kedamaian dan kemuliaan bulan Ramadhan .
Di manakah akal fikiran mereka.

Terimalah hakikat mereka sudah hilang majoriti di DUN Perak.

Lu orang fikirlah sendiri.

1 comment:

  1. kahkahkah! bodo giler! dorang sediakan tempat duduk utk adun BN juga?? wakakakakaa! memang dasat ar keling ni.. dia buat macam main masak2.... hahahahaha!

    ReplyDelete